¿Qué quieres aprender?

Màster Interuniversitari en Filosofia Aplicada

Màster Interuniversitari en Filosofia Aplicada

UDG - Universitat de Girona.

Máster presencial

Girona


Precio a consultar

El Màster en Filosofia Aplicada proporciona una formació enfocada a la imbricació de la Filosofia en les problemàtiques socials, ètiques i epistemològiques en els entorns professionals i pràctics de la vida real: la bioètica, l'ètica animal, l'ètica empresarial, l'ètica feminista, l'estètica aplicada, la filosofia de la ciència i la tecnologia i altres camps de la Filosofia Aplicada porten la reflexió filosòfica cap als terrenys de les problemàtiques cognitives i normatives que tenen lloc amb els canvis i les transformacions econòmiques, socials, polítiques i tècniques del nostre temps.

¿Quieres hablar con un asesor sobre este curso?

Sedes

Localización

Fecha inicio

Girona

Temario completo de este curso

Per consultar les GUIES DOCENTS, fer clic en aquest enllaç.

Para consultar els textos a treballar als seminaris el PRIMER SEMESTRE, fer clic aquí.

Para consultar els textos a treballar als seminaris el SEGON SEMESTRE, fer clic aquí.


ART (6 ECTS)

El mòdul d'Art té com a objectiu fonamental aprofundir en alguns del problemes i teories de la filosofia de l'art més importants de finals del segle XX i començaments del XXI, de manera que l'alumne es pugui moure amb familiaritat pel mapa de les discussions actuals. S'estudiaran els principals problemes filosòfics de l'estètica del present, prestant especial atenció a qüestions d'estètica aplicada i la deconstrucció.


POLITICA (6 ECTS)

La finalitat del mòdul és presentar els problemes filosòfics de la política tal com apareixen en el pensament contemporani. El curs se centrarà en les discussions filosòfiques actuals sobre la política tant des de la perspectiva del realisme polític (centrat en les anàlisis sobre el poder, els motius i les idees que els individus tenen en les situacions concretes de la política), com des dels intents de construir una teoria ideal dels drets o la justícia. Es tracta de conjugar els enfocaments normatiu i realista fins a dibuixar una figura el més completa possible de la filosofia política contemporània.


CIENCIA (6 ECTS)

S'exposaran els reptes que les profundes modificacions en l'esdevenir científic en el s. XX i XXI comporten per a la reflexió filosòfica i per a la comprensió d'aquest esdevenir, sobretot quan aquesta reflexió no deu només atendre al coneixement del món natural i social, sinó també a com afecta nostra vida personal i col·lectiva. Per tant, no només és necessària la reflexió sobre quan rellevant resulta la postulació de les últimes partícules de l'univers, o de si l'evolució ha de remetre als gens o a les poblacions, o de si la ment està determinada pel cervell, sinó que també cal considerar els resultats de l'aplicació d'aquests coneixements a les teràpies genètiques, les centrals nuclears, els models educatius, els mitjans de transport, etc.


SENTITS (6 ECTS)

La finalitat del mòdul és reflexionar al voltant de les implicacions que els sentits considerats tradicionalment com a "menors" (olfacte, gust , tacte i propiocepció) tenen per a les teories estètiques actuals. Es presentaran les claus per a crear un model teòric filosòfic al voltant d'aquests sentits, aprofitant debats actuals com el de l'anòsmia; si la cuina i/o la perfumeria es poden considerar art i, si fossi així, en quin sentit i mida; o la problemàtica dels qualia.


JUSTICIA (6 ECTS)

La finalitat del mòdul és presentar les teories de la justícia dominants en el pensament contemporani. El curs se centrarà en les discussions actuals de filosofia política a partir dels conceptes de societat justa, justícia distributiva i drets. L'objectiu és conjugar les perspectives normativa i fàctica fins a dibuixar una figura el més completa possible de les concepcions contemporànies de la justícia.


BÉ (6 ECTS)

El contingut del mòdul consisteix en analitzar les concepcions del Bé en filosofia i el significat del concepte dins de les teories ètiques contemporànies, que s'han anat decantant cap a una versió normativa de la justícia i una versió liberal del Bé. La filosofia moral contemporània ofereix abundants exemples de l'intent de separar el bé de la justícia. El curs exposarà aquest pensament amb la finalitat de problematizar una idea del Bé que escapa a les teories normatives, siguin aquestes ètiques o polítiques, i que està sent corregit per altres teories, com el comunitarisme i el republicanisme.


MENT (6 ECTS)

L'objectiu d'aquest mòdul és oferir a l'alumne un visió crítica d'alguns dels problemes més importants en la filosofia de la ment i la filosofia de les ciències cognitives contemporànies. Són els estats mentals idèntics a estats físics? Es poden reduir les propietats mentals a les físiques? Tenen totes les representacions mentals el mateix tipus de contingut? La primera part d'aquest mòdul es dedicarà a la discussió de les respostes més importants oferta a aquestes preguntes en la filosofia de la ment contemporània. En la segona part d'aquest mòdul, s'examinaran les principals anàlisis conceptuals sobre les diferents formes de consciència que s'han produït contemporàniament a fi de centrar el curs en un dels debats principals en aquest àmbit i en el qual es contribueix tant des de la perspectiva filosòfica com a científica: la possibilitat de l'estudi científic de la consciència.

Ver más